неделя, 29 ноември 2015 г.

Моите цитати от "Шантарам" на Грегъри Дейвид Робъртс

Говорим за "Шантарам" на Грегъри Дейвид Робъртс. Да, за същия Шантарам.
Разколебана съм и се съмнявам какво точно искам да напиша за нея.
Има какво да вземете, има какво да научите, има какво да почувствате.
На места ми беше тягостна и разтеглива... твърде описателна и, признавам си, пропусках пасажи.

Шантарам може да ти хареса, най-вероятно ще ти хареса.
Аз се чувствам зле, когато чета за насилие. И въпреки че героят ни е добър човек, не успях да стърпя отвращението си на места. Но на повечето хора Шантарам им харесва като цяло.

И все пак е пълна с добри моменти и цитати.


Ето и моите любими цитати от "Шантарам" на Грегъри Дейвид Робъртс:

1. Бях закоравял - а това сигурно е най-тъжното, което може да се каже за един мъж.

2. Мисля, че всички ние и всеки един от нас трябва да спечелим бъдещето си. Мисля, че бъдещето е като всички останали важни неща. То трябва да се спечели. Ако не го спечелим, ние изобщо нямаме бъдеще. Ако не го спечелим, ако не си го заслужим, трябва да живеем в настоящето, завинаги - повече или по-малко. Или още по-зле, трябва да живеем в миналото. Мисля, че точно това е любовта - начин да си спечелиш бъдещето.

3. В сърцето на всеки по-голям град по света има едно село. Никога няма да разбереш града, ако първо не разбереш селото.

4. "Завинаги" не съществува. Не знам защо използваме тази дума.

5. Знам, че и блъсканицата, и боят, и почтителната любезност са изражения на една и съща философия: доктрината на нуждата. Силата и насилието, нужни да се качиш на влака, например, са нито по-големи, нито по-малки от учтивостта и зачитането, необходими да бъде последвалото пътуване в претъпкания влак възможно най-приятно. 

6. Една от причините да копнеем за любов и да я търсим така отчаяно е, че любовта е единственият лек за самотата, и за срама, и за мъката. Но някои чувства се спотайват толкова дълбоко в сърцето, че само самотата може да ти помогне да ги намериш отново. Някои истини за самия теб са толкова болезнени, че само срамът може да ти помогне да живееш с тях. А някои неща просто са толкова тъжни, че само душата ти може да плаче вместо теб.

7. Най-лошото нещо на корупцията като система за управление е това, че работи толкова добре.

8. Нищо не съществува така, както го виждаме. Нищо от онова, което виждаме, не е наистина такова, каквото си мислим, че го виждаме. Очите ни са лъжци. Всичко, което изглежда истинско, е просто част от илюзията. Нищо не съществува така, както ние го мислим. Нито вие. Нито аз. Нито тази стая. Нищо.

9. Има друга реалност отвъд онова, което виждаме с очите си. И трябва да почувстваш пътя към тази реалност със сърцето си. Друг начин няма.

10. Страданието е средството за проверка на нашата обич, особено на обичта ни към Бога.

11. Понякога си мисля, че големината на щастието ни е обратно пропорционално на големината на дома ни.

12. Като си гладен за каквото и да е, значи страдание. Като не си гладен за нищо, значи няма страдание.

13. Човек трябва да обича своя мечок!

14. Значението й е, че ти не си мъж, докато не отдадеш цялата си обич, искрено и свободно, на едно дете. И не си добър човек, докато не спечелиш в отговор, искрено и свободно, обичта на дете.


15. Характерно за човешката природа е, че най-добрите качества, които бързо излизат наяве по време на криза, често най-трудно във времена на покой и благоденствие.


16. Затворите са храмовете, в които дяволите се научават да се молят. Всеки път, когато завъртим ключа на съдбата, защото всеки път, когато заключваме някого, ние го обграждаме с омраза.


17. Това е Индия, човече. Индия. Това е земята на сърцето. Тук сърцето е добро, човече. (Тук бе земята, където цар е сърцето).


18. Ако не бях им простил, ако само ги мразех, нямаше да издържа. Щях да рухна. Омразата щеше да ме убие.


19. Щастието е мит - измислено е, за да ни кара да си купуваме разни неща.


20. Много е трудно да устоиш на истинската доброта в суровия мъж.


21. В депресия изпадат само хората, които не умеят да лъжат.


22. Любовта прави мъжете големи, а омразата ги смалява.


23. Мъжът трябва да намери добра жена, а като я намери, трябва да спечели любовта й. После трябва да заслужи уважението й. А след това - да цени доверието й. И после трябва... ами, да продължи да го прави, докато са живи.


24. Един мъж е толкова силен, колкото е нужно на подходящата за него жена.


25. ...истински мъж, когато спечели любовта на добра жена, заслужи уважението й и запази доверието й. Докато не го направиш, ти не си мъж.


26. Всички властни мъже, които познавах, се бояха и бяха жестоки.


27. Не можеш да убиеш любовта. Дори и с омраза не можеш да я убиеш. Можеш да убиеш влюбването, обичта, дори прелестта. Можеш да убиеш всички тях или да ги обездвижиш в плътно оловно разкаяние, но самата любов не можеш да убиеш.


28. Онова, което определя добрия войник, е какво може да понесе, а не какво може да причини.


29. Ако начинът, по който са спечелени, не заслужава уважението ни, парите нямат стойност. Ако не можем да ги използваме, за да подобрим живота на семействата и близките си, парите нямат предназначение.


30. Нищо в ничий живот, независимо дали е живян добре, или зле, не е по-мъдро от провала и не е по-ясно от мъката.


31. Истината е, че в каквато и игра да попаднеш, какъвто и да е късметът ти, добър или лош, ти можеш напълно да промениш живота си с една-едничка мисъл, с една-едничка проява на обич.


32. Всеки удар на човешкото сърце е цяла вселена от възможности.


33. Той бе успял да преодолее болката, защото приемаше и своята част от вината за нея. А аз никога не бях поел своята част от вината за нея. А аз никога не бях поел своята отговорност за проваления си брак и за последните страдания - чак до този момент. Затова и никога не бях успял да я превъзмогна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар